In de loop van de jaren zijn er veel veranderingen geweest omtrent het bewaren van uien en ook aardappelen. Steeds meer boeren willen namelijk hun oogst langer bewaren met als achterliggende gedachte dat deze langer vers blijven. Nu is er voor het bewaren van aardappelen bijvoorbeeld een mechanische koeling, maar iets dat tegenwoordig ook veel wordt gedaan is condensdrogen. De methode condensdrogen kan dus gebruikt worden voor boeren die uien verbouwen, maar aardappelen is ook mogelijk.
In deze blog vertellen we jou meer over wat condensdrogen is en hoe jij daarvan kunt profiteren. Benieuwd? Lees dan hieronder verder.
Wat is condensdrogen?
Condensdrogen is een oplossing waarbij je dus niet langer afhankelijk bent van de verschillende weersomstandigheden. Deze hebben tenslotte een grote invloed op heel veel verschillende factoren. Alleen wat levert condensdrogen je nu precies op? Condensdrogen zorgt sowieso voor een beter behoud van de kwaliteit ban je geoogste product. Naast dat kun je ook nog enorm besparen op de energiekosten. Dit wel tot 80%. Dat houdt dus in meer winst. Een hele lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van het weer en de buitenlucht om gewassen te laten drogen en koelen. Echter is dit door de nieuwste ontwikkelingen helemaal veranderd. Tevens zorgt klimaatverandering ervoor dat het lang opslaan en bewaren van de uien er kwaliteitsverlies plaats vindt. Met condensdrogen heb je daar dus geen last meer van.
Hoe werkt het nu eigenlijk?
Dat is een hele goede vraag en dat leggen we je graag uit. Bij condensdrogen, wat ook wel koeldrogen wordt genoemd zijn buitenlucht en gaskachels dus verleden tijd. Dit heb je hierboven al kunnen lezen. Eigenlijk is condensdrogen niets anders dan een koude- en warmte installatie in één. Dit zorgt ook voor die uniekheid. Door te gaan condensdroen wordt de lucht tot onder het condensatiepunt gebracht. Het gevolg daarvan is dat er veel vocht kan worden afgevoerd. Op deze manier worden de uien, aardappelen of bollen dus gedroogd.
Ook komt er warmte vrij bij het koelproces en dat wordt weer gebruikt om de uien of een ander gewas op temperatuur te houden. Tevens is een condensdroger voor gewassen ook uitgevoerd met een warmtepomp. Vaak wordt zo’n systeem ontwikkeld door een gespecialiseerd bedrijf voor machines in de akkerbouw. Zij gebruiken dan vaak ook een eigen techniek en dat kan verschillen per onderneming.
De resultaten
Steeds meer akkerbouwers wagen zich aan de nieuwe techniek als condensdrogen. Zij profiteren van vele voordelen en hun geoogste gewassen kunnen veel langer mee gaan. Dit biedt ook weer een stuk kwaliteit aan het product. De meeste telers zijn dus erg enthousiast.
Na de oogst van de uien breekt de droog- en bewaarfase aan. Door het condensdrogen hebben akkerbouwers véél meer controle over het product. Ze kunnen dele tenslotte veel langer bewaren. Hierdoor kunnen telers weer slim inspelen op marktomstandigheden. Geen enkele ondernemer wil tenslotte blijven zitten met een voorraad. Met deze nieuwe techniek zijn producten en de marges ervan aan het eind van een seizoen nog steeds goed. En dat biedt een heleboel voordelen.