Nooit veel vlees gegeten of nooit zelf klaargemaakt? Hoe dan ook lijkt vlees klaarmaken moeilijk: je wil geen schoenlap eten, maar een lekker smeuïg stukje biefstuk of varkenshaasje. Hoe begin je hieraan? Met deze tips, geraak je al ver
Goed vlees kopen is stap één
Denk na over welk vlees je het liefste lust: varken of rund, roze of doorbakken? Rood vlees is niet zomaar vlees, maar vaak een delicatesse en als je echt graag je voorkeuren ontdekt, moet je eerst je smaakpapillen prikkelen. Je kan ook enkele dagen op voorhand je vlees bestellen als je een menu maakt. Zo ben je zeker van je keuze en je nieuwe uitdaging. Vlees van kwaliteit is natuurlijk de eerste vereiste voor goed vlees: koop het vers en leg het niet in de diepvries. Kies ook voor misschien iets beter (en duurder) vlees, maar wat minder. We zullen hier focussen op de twee meest voorkomende stukken rood vlees: biefstuk en een entrecote.
Entrecote en biefstuk: wat is het verschil?
Een biefstuk of een steak is de algemene benaming voor een stuk mager en mals spiervlees, vaak van rund. Een entrecote is een soort biefstuk, maar is het stukje rundvlees uit het rugstuk dat je herkent het aan het randje vet uit de rug.
Enkele startertips? Bij vlees zoals een entrecote of biefstuk is het altijd heel belangrijk dat je het vlees op (kamer)temperatuur laat komen. Twintig à dertig minuten zijn vaak genoeg. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en dat je vlees een vezelige en droge structuur krijgt. Kruid je vlees ook altijd langs twee kanten met peper en zout: dit kan in de pan als je het omdraait of op voorhand. Wil je echt een sappig stukje vlees? Laat het opgerold in zilverpapier nog even nagaren als het uit de pan is. Zo laat je het weer even ‘rusten’ en wordt het malser.
Voorbereiding klaar? Dan komt het bakken. Rood vlees heeft niet lang nodig: vaak heb je maar 3 à 4 minuten nodig. Dit hangt natuurlijk af van hoe je je vlees wil: bleu, saignant, à point of bien cuit. Met kwaliteitsvol vlees of als echte liefhebber, kies je best voor saignant. Zo blijft je vlees roze en sappig. Eender welk vlees ‘zwemt’ niet graag in de pan. Zorg dus dat je je vlees afdekt met keukenpapier voor je hem in de pan bakt om al het vocht te verwijderen en voeg ook geen saus toe als je aan het bakken bent.
Al aan het watertanden? Geniet van je zalig stukje!